Enkla regler för ökad trivsel

Vi på Norabostäder gör allt vi kan för att du ska trivas. Och vi hoppas och tror att även du vill bidra till trivseln i fastigheten. För att göra livet enklare för dig, dina grannar och oss, så har vi samlat tips, regler och viktig information här.

  • Andrahandsuthyrning

    Om du vill hyra ut i andra hand måste du inhämta Norabostäders skriftliga godkännande.Andrahandsuthyrning medges om särskilda skäl föreligger och kan styrkas.
    Norabostäder ska erhålla kopia på andrahandsavtalet.
    Andrahandsuthyrning beviljas om du ska arbeta eller studera på annan ort eller om du vill testa att bo ihop med din partner i hans/hennes lägenhet ett tag. Andrahandsuthyrningen gäller endast under begränsad tid.
    • För studier på annan ort, 1 år i taget, max 3 år.
    • För tillfälligt arbete på annan ort, 1 år i taget, max 3 år.
    • För att provbo (sambo), max ett år inkl. 3 månaders uppsägningstid.
    • För utlandsvistelse, max 1år.
  • Belysning

    Fast belysning som ugnslampor, lysrör i belysning ovanför diskbänk, badrumsskåp och liknande står Norabostäder för. Behöver ett lysrör eller glödlampa bytas, gör då en felanmälan.Övrig belysning i lägenheten får man som hyresgäst själv stå för.
  • Betala din hyra via E-faktura/Autogiro

    Norabostäder / Nora Fastigheter tillhandahåller flera alternativ för att betala dina hyresavier / fakturor till oss.Ur miljö- och kostnadssynpunkt vill vi i möjligaste mån undvika utskick av hyresavier/fakturor via post i brevlåda. Därför ser vi helst att man som första alternativ anmäler autogiro och som andra alternativ något av de andra distributionsvägarna. Autogiro
    Med autogiro överförs din hyra automatiskt från ditt konto till Norabostäder / Nora Fastigheter varje månad. Du får hyresavi endast om någon förändring skett. I detta fall är inbetalningskortet makulerat på den ändrade avin. Pengarna dras sedan automatiskt från ditt konto på förfallodagen alternativt före sista bankdag i månaden.
    Önskar du betala med autogiro så hör du av dig till oss på tel 0587-81316, så skickar vi en anmälningsblankett till dig. Blanketten returnerar du till oss så ser vi till att autogirot blir upplagt hos banken. Från det datum att du lämnar in blanketten tar det 4-6 veckor innan autogirot är igång.Via mejl
    Vi kan skicka hyresavin eller fakturan via mejl. För att vi skall kunna göra det måste du kontakta oss, på
    tel 0587-81316, så hjälper vi dig. Hyresavin skickas till angiven mejladress 8-10 dagar innan förfallodagen. Det är du själv som ansvarar för och ser till att hyresavin/fakturan blir betald innan förfallodagen.
    E-faktura till internetbank
    E-faktura innebär att du får hyresavin/fakturan elektroniskt direkt till din internetbank. Kontakta din bank så hjälper de dig att komma igång. Det är via din internetbank som du gör din anmälan och det är dit du vänder dig om du har frågor om e-faktura.
    Kivra
    Hyresavi/faktura skickas automatiskt till Kivra om du är anmäld där. En förutsättning är dock att du inte anmält utskick/betalning på annat sätt. Om du t ex är ansluten till autogiro eller E-faktura och istället vill ha din hyresavi/faktura via Kivra måste du först avsluta autogirot eller e-fakturan. Det gör du själv via din bank. Du kan skaffa Kivra via kivra.se eller via Kivra-appen.
    Via brev
    Har du inte anmält någon av ovanstående alternativ kommer du få hyresavin/fakturan i din postlåda.
    Ur miljö- och kostnadssynpunkt är utskick via brev ett sämre alternativ än de övriga distributionsvägarna.
  • Brand

    Inget brännbart i trapphuset Trapphuset är en viktig utrymningsväg. En brand där kan få svåra konsekvenser.
    Därför får trapphuset inte blockeras av föremål och det ska hållas rent från brännbart material som tidningar, kartonger och barnvagnar.
    Lås dörrarna Låsta dörrar på vindar och i källare och garage minskar risken för anlagda bränder.Stäng in branden Brinner det i din lägenhet - ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig.
    Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.
    Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt - stanna i din lägenhet!
    Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.
  • Brandvarnare

    Alla Norabostäders lägenheter är utrustade med brandvarnare. Om du saknar brandvarnare i din lägenhet, eller om batteriet håller på att ta slut, gör då en felanmälan.
  • Energispartips

    Elförsörjningen i Sverige är just nu ansträngd och de höga elpriserna kan vara tuff för många. Vi på Norabostäder vill hjälpa våra hyresgäster med energispartips som kan sänka elförbrukningen och därmed elräkningen.
    Med relativt små medel och ändrade vanor kan du spara din energipåverkan i hemmet. Har du kunskap om vad som är de största elförbrukarna i hemmet? Funderar du till exempel på om det är bättre att handdiska i stället för att använda diskmaskinen? Och vet du vad en fem minuters dusch kan kosta?Det finns mycket du kan göra, på nedan länkar finns värdefull information och tips på vad som kan minska åtgången av energi i hemmet.Energispartips från allmännyttan.seDirekt till energispartips för respektive rum i hemmetEnergispartips som lista - från allmännyttan.seLäs om hur vi tillsammans i Nora kommun kan minska elanvändningen
  • Felanmälan

    Vill vill helst att du gör en felanmälan genom att logga in på Mina sidor och där gör din felanmälan.Du kan även ringa till felanmälan på telefon 0587-81313,
    måndag-fredag kl. 08.00 - 12.00 och 13.00 - 14.30
  • Fläktfilter

    Behöver filtret i spisfläkten bytas, gör då en felanmälan.
  • Frysen

    Gör det till en vana att frosta av frysen en gång varje vinter då det är riktigt kallt och matvarorna ska stå på balkongen eller uteplatsen ett tag. En avfrostad frys drar mindre el och håller maten kallare.Ett tips: ställ in en bunke/kastrull med varmt vatten i frysen, då smälter isen fortare.
  • Fyrverkeri

    Var rädd om varandra och våra husSmäll inga fyrverkerier kring våra hus
    Det är inte tillåtet att smälla fyrverkerier i eller omkring Norabostäders hus.
    Du som absolut vill fira med fyrverkerier bör därför tänka på att gå till större park eller liknande en bra bit bort från våra hus. På så vis minskar risken för rädda hundar, arga grannar och skador på såväl människor som hus.
    Tillstånd av Polisen
    Ibland kan du till och med behöva tillstånd från polisen för att använda fyrverkerier! Ska du fyra av många raketer i ett tättbebyggt område eller om det är mycket folk i närheten anger ordningslagen att tillstånd ska sökas.
    Läs gärna mer om hur du hanterar fyrverkerier på polisens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Grillning

    Du får grilla på din balkong eller uteplats, men bara om du använder elgrill som inte osar så mycket. Det kan ändå vara en bra idé att berätta för dina grannar att du ska grilla.I vissa av våra bostäder avråder vi helt från grillning på balkong eller uteplats, om grannens luftintag är placerade alldeles intill.
  • Hemförsäkring

     En hemförsäkring ger dig ekonomiskt skydd om något händer i ditt hem. Om det börjar brinna, du får en vattenskada eller råka ut för inbrott kan det bli väldigt dyrt om du inte har en hemförsäkring. Du måste kunna uppvisa en giltig hemförsäkring när du tecknar ett nytt hyresavtal samt när du hämtar ut dina lägenhetsnycklar.För att teckna en hemförsäkring tar du kontakt med något försäkringsbolag så hjälper de dig.Alla Norabostäder hyresgäster ska ha en hemförsäkring. Genom hemförsäkringen får du ett bra skydd för dina ägodelar i hemmet. Försäkringen täcker även kostnader för skador som du kan blir ersättningsskyldig för exempelvis om tvättmaskinen eller diskmaskinen börjar läcka och vatten skadar lägenheten. I hemförsäkringen ingår även skador som orsakats av andra, exempelvis om din lägenhet påverkas av en vattenskada hos en granne eller om dina möbler eller kläder blir rökskadade från en brand i en närliggande lägenhet. Den hjälper dig också med en tillfällig bostad om fastigheten skulle råka ut för en större skada, som en brand eller vattenläcka.
  • Husdjur

    Många gillar husdjur, men inte alla. Dessutom finns de många som är allergiska. Visa hänsyn om du har ett husdjur, ta inte med det till gemensamma utrymmen som tvättstugan och låt det inte förorena sandlådor och andra platser där barn leker.Här kan du läsa mer om vad som gäller när du har en utekatt
  • Inflyttning

    Tillträde till lägenheten
    Tillträde till lägenheten får du samma dag som ditt kontrakt börjar gälla.
    Du har rätt att få nycklarna kl. 12.00 om inget annat överenskommits. Tänk på att om ditt kontrakt börjar gälla t ex den 1:a i månaden och det infaller på en helg är det första vardagen efter som blir tillträdesdatum.
    Nycklarna kan hämtas på Norabostäders kontor, Änggatan 11 i Nora.Nycklar
    Vid inflyttning kommer du till Norabostäders kontor och kvitterar ut dina nycklar. Du får tre nycklar till lägenheten. Oftast får du även en bokningscylinder till tvättstugan. Ska du flytta till Gyttorp får du i stället en tagg som används för att boka tid i tvättstugan.
    Nycklarna kan hämtas från kl. 12.00 den första vardagen i månaden.Städning
    Den tidigare hyresgästen har ansvaret för att hela lägenheten och förrådet är ordentligt städat. Om du har anmärkningar på hur städningen är utförd vill vi att ni kontaktar oss inom sju dagar. Det är viktigt att ni förhåller er till denna tidsram. Om längre tidrymd förlöper faller rätten till reklamation. Vi kommer i detta fall att utföra en städbesiktning och dokumentera samt låta åtgärda bristerna. Om du har fått nycklarna tidigare än avtalets inflyttningsdatum övergår städansvaret på dig
    El
    Norabostäder anmäler påkoppling av el till din lägenhet. Ditt abonnemang börjar gälla samma datum som ditt kontrakt.
    Ska du flytta in på Ågatan 1-7 görs ingen anmälan eftersom hushållsel ingår i hyran.Adressändring
    När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket på www.skatteverket.se/flytta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag.
    Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring på www.adressandring.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
    Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt.Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.
  • Kompost

    Sortera dina sopor och lägg allt komposterbart i separata påsar. Genom kompostering omvandlas avfallet till ett näringsrikt och mullhaltigt gödningsmedel.Varje hushåll har speciella kompostpåsar av papper som också är komposterbart. När påsen är fylld till max ¾ viks den ihop och slängs i ett av de bruna sopkärlen i soprummet.Vill du veta mer om sorteringen av komposterbart avfall eller hur du använder sorteringsutrustningen är du välkommen att ringa till oss på telefon 0587-81310, eller skicka e-post: info@norabostader.se
  • Laddstationer för elbilar

    Antalet elbilar ökar både i landet och bland våra boende. Nedan svarar vi på de vanligaste frågorna som rör laddstationer och laddning av elbilar.
    Frågor och svar:
    Hur gör jag om jag vill hyra en laddplats?Du kontaktar uthyrningen på Norabostäder på telefon 0587-813 11.Hur mycket kostar en el-bilsplats?Laddplatsen kostar 495 kr per månad, exkl förbrukad el. Elförbrukningen debiteras från laddoperatören enligt ett avtal mellan dig och laddoperatören.Hur mycket ska jag betala för elförbrukningen?I nuläget är kostnaden 2:50 kr / kwh. Förbrukad el debiteras enligt separat avtal med laddoperatör.Var finns Norabostäders laddplatser?Idag finns det 20 laddplatser på Östra Soltunet samt 14 laddplatser på parkeringen Päronet (adress Kungsgatan/Tullbacken).Jag är hyresgäst hos Norabostäder, men i ett annat område - kan jag ändå hyra en laddplats på Soltunet?Alla som är hyresgäst hos Norabostäder har möjlighet att hyra Norabostäders laddplatser.Kan jag som inte är hyresgäst hos Norabostäder hyra en laddplats?Nej - att hyra laddplats är enbart tillgängligt för Norabostäders hyresgäster.Kommer det byggas fler laddplatser på andra områden?Det finns i dagsläget inga pågående projekt med utbyggnad av fler laddplatser.Jag skulle vilja ha en laddplats i mitt garage?Det finns idag 34 laddplatser, placerade på två ställen. Det finns i nuläget inte möjligheter att få laddplats på annat ställe.Jag har beställt en elbil men leveranstiden är 1 år - hur gör jag då?Du kan hyra en laddplats även om du idag inte har en el-bil. Du debiteras hyra för platsen från det att du tecknar ett hyresavtal med Norabostäder medans förbrukning debiteras från det att du börjar förbruka el.Kan mina besökare ladda sin bil på laddplatsen?Om du hyr en egen plats kan du tillfälligt "låna ut din plats". Förbrukningen debiteras på ditt avtal.Kan min besökare ladda sin elbil på laddplatsen om jag inte hyr en egen plats?Nej, om du inte hyr en egen laddplats hänvisas besökare till allmänna laddplatser i Nora kommun.Hur lång tid tar det att ladda min bil?Laddplatsen är så kallad normalladdning eller som det ibland kallas "över-natten-laddning". Laddtiden varierar beroende på bilens modell och effekt.Vilken typ av ladduttag är det?Ladduttaget är av typ 2, med så kallad normalladdning eller det som ibland även kallas "över-natten-laddning".Måste jag ha egen sladd?Ja - du har din egen sladd. Sladden ska alltid plockas bort när den inte är ansluten till bilen.Hur fungerar debitering av el?När du tecknat avtal med laddoperatören får du tillgång till en app som är kopplad till ditt uttag.Hur vet jag att det är bara mitt uttag jag blir debiterad?Din inloggning i appen är enbart kopplad till ditt uttag.Hur fungerar det att starta/stoppa laddningen?Du hanterar laddningen via en app.Vad händer om laddningen inte fungerar?Laddoperatören har ansvaret för att laddplatserna fungerar - Eventuella fel felanmäls till operatören.Jag hyr en plats på parkeringen Päronet idag - vad händer för mig?Om du hyr en av de platser som kommer omvandlas till laddplats kommer ditt nuvarande p-avtal att sägas upp. Du kommer att kontaktas av Norabostäder och erbjudas en alternativ lösning. Om den lösningen inte är aktuell för dig kommer ditt hyresavtal att sägas upp för avflyttning.Vad händer med parkeringarna på Soltunet när det blir laddplatser?Parkeringarna på Östra Soltunet kommer successivt att omvandlas och märkas som förhyrda parkeringar. För ej markerade platser gäller allmän parkering som tidigare.Var kan jag läsa mer om el-bilsladdning - Soltunet?Läs mer på laddopertörens hemsida - Chargenode.seVar kan jag läsa mer om el-bilsladdning - Päronet? (Kungsgatan/Tullbacken)?Läs mer på laddopertörens hemsida - Energy.Rexel.seÄr det här rätt i dagens energikristider?Norabostäder jobbar ständigt för ett bättre klimat. Norabostäders verksamhet är fossilfri och med detta ger vi även våra hyresgäster möjlighet att bidra till den gröna omställningen och att minska användningen av fossila drivmedel och därmed minska kolidoxidutsläpp.
  • Markiser

    Markiser ansvarar man som hyresgäst själv för.
    Uppsättning av markis får endast ske efter anvisning och godkännande av Norabostäder.
  • Motorvärmaruttag

    P-platser med motorvärmaruttag finns att hyra hos oss. Kontakta oss gärna om ni är i behov av plats.Driften av själva uttaget står Norabostäder för.
    Om det ej fungerar som det ska, gör då en felanmälan.
    Motorvärmarkabel ansvarar hyresgästen för själv.
    -Använd endast sladdar som är godkända för utomhusbruk.
    Det har hänt tragiska olyckor med dödlig utgång på grund av strömförande motorvärmarsladdar.
    -Lås alltid luckan till din motorvärmare.
    Det är alltid en risk med oskyddade strömförande uttag, till exempel för barn.
    -Lämna inte kvar sladden i uttaget när bilen inte är ansluten. Risken finns att barn börjar leka med den.-Ta alltid för vana att lägga sladden i bilen och låsa luckan till motorvärmaren.-Du är personligen ansvarig för en sådan eventuell skada om du inte har följt säkerhetsreglerna.OBS!
    Sladdar som sitter kvarlämnade i uttag och/eller sladdar som inte är godkända tas bort av oss.
    Ni får sedan hämta er sladd hos oss på Norabostäders kontor.
  • Nycklar

    När du flyttar in får du tre nycklar till din bostad. När du flyttar måste alla tre lämnas tillbaka till oss. Har du bokningscylinder till tvättstugan ska den och tillhörande nyckel också lämnas in.Saknas det nycklar så görs ett låsbyte som du får betala. I dagsläget är kostnaden 1 485:- för detta.För att kunna garantera säkerheten i boendet och undvika egenhändigt gjorda kopior kan extranycklar bara beställas via oss. Kostnad per nyckel är 260 kr.
  • Parabol

    Uppsättning av parabol får endast ske efter anvisning och godkännande av Norabostäder.Parabolen ansvarar man som hyresgäst själv för.
  • Persienner

    Persienner ansvarar man som hyresgäst själv för. Sitter det dåliga och trasiga persienner i lägenheten så kan Norabostäder ta bort dem.
  • Skadedjur och ohyra

    Skadeinsekter är dessvärre inte ovanliga. För din egen och vår gemensamma trevnad ber vi dig att omedelbart anmäla till saneringsföretaget Nomor om du fått skadedjur i din lägenhet eller lokal. Då kan saneringsföretaget bekämpa ohyran och samtidigt förhindras spridning. Åtgärderna för detta täcks av fastighetens försäkring.Ring Nomor på tel. 0771-122 300Både bostadshyresgäster och lokalhyresgästerna kan själva ringa in till Nomor och anmäla skadedjur. 
  • Snöröjning och halkbekämpning

    Vår ambition är att snöröja så snabbt som möjligt så att framkomligheten i våra bostadsområden
    ska bli så bra som möjlig. Att snöröja våra områden efter ett ”normalt” snöfall tar cirka 8 timmar.
    Och att sedan grusa och sanda våra områden tar cirka 5 timmar.
    Vi prioriterar framkomligheten till vårdboende, gruppboende, skolor, daghem
    och därefter våra bostadsområden.
    När snöröjer vi?
    Vi snöröjer vardagar från klockan 05.30 till 17.00.
    Snöar det under natten, snöröjer vi nästkommande arbetsdag eller helg.
    Vi har snö-jour på helgerna.
    Parkeringar
    Hyr du en parkeringsplats ansvarar du själv för snöröjningen på din parkeringsplats och framför
    ditt garage eller carport. Vi snöröjer parkeringsplatser i mån av tid och utrymme.
    Marklägenheter med egen entré
    Hyresgästen ansvarar själv för snöskottningen och halkbekämpningen på sin uteplats och gång.
    Var försiktig när det är halt
    Vi kan aldrig garantera att det är halkfritt när snön väl börjar falla. Ta det därför gärna lite lugnt när du ger dig ut i vinterväglaget – för din säkerhets skull.
  • Studsmattor och pooler

    Regler om egen pool På sommaren längtar många efter ett härligt dopp i böljan den blå. Ett alternativ är att skaffa sig en egen utomhuspool. De här reglerna gäller för dig som bor hos Norabostäder:På din uteplats får du gärna ha en liten barnpool som rymmer max 500 liter. Större pooler är inte tillåtna eftersom det finns risk att poolen går sönder, vattnet forsar in mot din lägenhet och orsakar kostsamma vattenskador. I en större pool finns dessutom risk att någon ramlar i och drunknar.Regler om egen studsmatta Som markägare är Norabostäder ansvarig för de lekredskap som ställs upp på vår mark. Av säkerhetsskäl är därför studsmattor endast tillåtna på egen uteplats.
    OBS! Skyddsnät på studsmattan är ett krav!
     
  • Uteplats

    Om det finns en uteplats till din lägenhet, så är du skyldig att sköta om den själv.
    Lägenheten som du hyr har en uteplats som är trevlig att vistas och umgås på. Som hyresgäst är du ansvarig för skötseln av gräsmatta, yta med plattor samt planteringar.
    Din uteplats ska följa Norabostäders normer för uteplatser och det innebär följande:
    • Att uteplatsen hålls fri från skräp.
    • Att ytor med plattor hålls fria från ogräs.
    • Att gräsmattan har en höjd på max 8 cm.
    • Att rabatter och planteringar hålls fria från ogräs.
    • Att häck hålls klippt och välvårdad.
    • Att staket, trädäck och liknande är helt och välskött.
    Norabostäder gör återkommande tillsyn av uteplatser för att se att normen följs. Vid misskötsel av din uteplats kan du komma att bli debiterad för detta.I denna broschyr finns mer info För dig med uteplats Pdf, 745.1 kB, öppnas i nytt fönster. 
  • Utflyttning

    Säg upp kontraktet
    Det första du ska göra är att säga upp ditt hyreskontrakt. På baksidan av ditt hyreskontrakt finns en sektion om uppsägning. Den ska du fylla i och skicka in till oss så att vi formellt får in din uppsägning.
    Endast skriftlig uppsägning gäller.
    Uppsägningstiden är tre hela månader från det månadsskifte som infaller närmast efter uppsägningsdatumet .Vid dödsfall kan lägenheten sägas upp med en månads uppsägning, om uppsägningen görs senast en månad efter dödsfallet. Efter det blir det tre månader enligt hyreslagen.
    Lägenheten ska sägas upp av närmast anhörig, som ska kunna uppvisa ett vårdnadsintyg där det står vem som har rätt att säga upp avtalet. Vårdnadsintyg får man på begravningsbyrån.
    Vid flytt till behovsprövat boende/vårdboende gäller 2 månaders uppsägningstid från nästkommande månadsskifte.Det är viktigt är att du anger ett aktuellt telefonnummer som vi kan nå dig på.

    Underhållsbesiktning
    Innan du flyttar ut görs en besiktning av din lägenhet. Denna besiktning bör ske minst några veckor före avflytt för att se om det finns behov av hantverkare. Det finns då även tid för dig som flyttar att åtgärda eventuella skador.
    Borr- och plugghål och andra skador i lägenheten ska du som flyttar själv åtgärda.
    Om det vid besiktningen eller efter avflyttning från lägenheten återfinns skador som inte är åtgärdade, och inte kan bedömas som normal förslitning, riskerar du att få bekosta detta.
    Flyttstädning
    När du lämnar din lägenhet ska den och tillhörande utrymmen städas. Var noggrann när du flyttstädar - nästa hyresgäst ska kunna flytta in utan ytterligare städning.
    Om nya hyresgästen inte godkänner städningen kommer även vi att göra en städbesiktning. Blir den inte godkänd ombesörjer vi att städning blir utförd och detta kommer sedan att debiteras er.Om nya hyresgästen inte kan flytta in på grund av ej slutförd/godkänd städning, kommer även dygnshyra på lägenheten debiteras tills städningen är fullgjord. Tänk på att det kan bli flera dagar om det blir över en helg.OBS!
    Tänk på att ni får göra rutavdrag om ni själva anlitar en städfirma som utför flyttstädningen innan avflytt. Detta avdrag får ni inte om vi måste anlita en städfirma i efterhand.
    Alla utrymmen som hör till lägenheten måste städas, inklusive balkong, förråd och eventuellt garage. Du kan bli tvungen att betala städningen i efterhand om det är slarvigt städat. Tillsammans med bekräftelsen på din uppsägning som du fått med posten fick du även en folder med tips inför flytten. På baksidan av foldern finns en checklista för städning. Om du gått igenom och städat alla punkter på checklistan minimerar du risken att bli ersättningsskyldig efter städbesiktningen.
    Du kan även ladda ner en checklista för städning här. Pdf, 59 kB, öppnas i nytt fönster.
    Nycklar
    När du flyttar måste alla tre nycklar lämnas tillbaka till oss. Även extranycklar och kopior ska lämnas in. Har du bokningscylinder till tvättstugan ska den och tillhörande nyckel också lämnas in. Detsamma gäller nycklar och bokningskort till tvättstugor och liknande.
    Skulle du ha tappat bort en nyckel byter vi låscylinder. Kostnaden för detta betalas av dig.Sista tid för att lämna in nycklarna vid flytt är kl. 12.00 första vardagen efter månadskiftet då ditt kontrakt upphör.

    Uppsägning av el
    Norabostäder anmäler frånkoppling av el till din lägenhet. Ditt abonnemang upphör att gälla samma datum som ditt kontrakt går ut.
    Adressändring
    När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket på www.skatteverket.se/flytta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag.
    Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring på www.adressandring.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Värmen i din lägenhet

    Alla upplever temperaturen på olika sätt, vissa fryser och en del tycker att det är för varmt. Norabostäder försöker att hålla 21 (+-0,5) grader vilket är inom socialstyrelsens rekommendationer.
    För att få en jämn inomhustemperatur sitter det en termostat på varje element som känner av hur varmt det är i lägenheten. När termostaten känner att det är tillräckligt varmt stänger den av elementet. Känner man då på elementen och de är kalla tror många hyresgäster att något är galet med värmen, men när temperaturen i rummet sjunker under 21 grader, så öppnar termostaten igen och elementet blir varmt igen.Om det blir snabba väderomslag med stora temperaturskillnader kan det vara svårt för värmesystemet att hålla en jämn inomhustemperatur, men värmen regleras till rätt nivå inom någon dag.Hur varmt ska det vara i min lägenhet?
    Det ska vara 21 grader i våra bostäder under vintertid. Detta har vi kommit överrens om med Hyresgästföreningen.
    Om det är för kallt i min lägenhet?
    Mät temperaturen mitt i rummet, en meter ovanför golvet och minst en meter in i rummet från yttervägg eller fönster. Gör sedan en felanmälan om det är kallare än så. Det gör du via Mina sidor eller på telefon 0587-81313
    Tips på vad du kan göra om du tycker det är kallt inne:
    • Håll ventilerna öppna.
    • Om rumstemperaturen är under 21 grader och elementet är kallt:
      Prova med att vrida termostatventilen mellan öppet och stängt läge cirka 10-15 gånger.
      Lämna det sedan i fullt öppet läge.
    • Se till så att gardinerna inte täcker termostatventilen.
    • Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute - max fem minuter.
    • Håll spisfläkten stängd, utom vid matlagning.
    • Rengör fläktfiltret i spisfläkten en gång i månaden med diskmedel.
    • Torka rent frånluftsdon i badrum och WC vid behov.
    • Försök att möblera på ett sådant sätt att värmen från elementen inte hindras från att nå in i rummet